|
|
|
|
|
|
|
KIRK AND SWEENEY byl název dřevěného škuneru, který byl vyhlášený v pašování rumu z karibské oblasti
do Spojených států během prvních let Velké Prohibice v USA. Obvykle těsně předtím, než vplul do vod
Spojených států, škuner Kirk and Sweeney zakotvil na tzv. „Rum Line“ (okraji vod spadajících do
jurisdikce USA) a prodával rum menším lodím, které zastavily po jeho boku Menší lodě byly rychlejší a
ovladatelnější než flotila pobřežní stráže a pašovaly pak rum na břeh. Legendárnímu škuneru se stal
osudný rok 1924, kdy byl pobřežní stráží zajat s velkou nakládkou skvělého karibského rumu, poté
přejmenován na „Chase“ a až do pozdních 40.let sloužil potřebám US Coast Guard.
Celá koncepce tohoto skvostného díla je dotvořena neobyčejně atraktivními, ručně balenými lahvemi
tvaru „onion“ (které v dávných dobách okolo 18.stol. často obsahovaly právě rum). Jako hold lidem,
kteří podstupovali v těžkých 20. a 30. letech minulého století riziko a zásobovali americké pobřeží
kvalitními rumy, je na ní vyobrazena podobizna škuneru a na obrysech starodávné mapy i jeho trasa z
Karibiku na východní pobřeží Spojených států. Vše dotváří krček s muzejní fotografií lodi a také
elegantní korkový uzávěr s pečetí evokující autentickou námořní mosaz. Pro dokonalou připomínku
oněch starých časů je připojen i štítek imitující původní označování zásilek americkou pobřežní stráží.
|
| KIRK and SWEENEY 12yo. Dnes je po tomto škuneru pojmenován luxusní dominikánský rum, vyráběný z té
nejlepší, ručně sklízené čerstvé cukrové třtiny v malých šaržích a zrající v amerických dubových sudech
minimálně po dobu vyznačenou na láhvi, tedy celých 12 let (nejedná se tedy o typičtější metodu Solera).
| KIRK and SWEENEY 18yo. Dnes je po tomto škuneru pojmenován tento luxusní dominikánský rum, vyráběný z té
nejlepší, ručně sklízené čerstvé cukrové třtiny v malých šaržích a zrající v amerických dubových sudech
minimálně po dobu vyznačenou na láhvi, tedy celých 18 let (nejedná se tedy o typičtější metodu Solera).
| KIRK and SWEENEY 23yo. Dnes je po tomto škuneru pojmenován tento luxusní dominikánský rum, vyráběný z té
nejlepší, ručně sklízené čerstvé cukrové třtiny v malých šaržích a zrající v amerických dubových sudech
minimálně po dobu vyznačenou na láhvi, tedy celých 23 let (nejedná se tedy o typičtější metodu Solera).
| Noblesní 25-letý rum přichází v sudové síle, která zvýrazňuje jeho unikátní, bohatý a komplexní
charakterní styl. Vše umocněno nádherným luxusním balením, neobyčejnou křišťálovou karafou uloženou do
majestátního dárkového boxu tónovaného ve stylu mahagonového dřeva, ručně zdobeným písmem zlaté barvy, v
původním historickém stylu vyvedenou mapou trasy škuneru pašujícího rum v době velké prohibice na vnitřní
straně víka atd.
Zkrátka neopakovatelný zážitek a nádherný kousek do sbírky početné řady příznivců těchto skvělých rumů. Tak
neváhejte, jde opravdu o limitovanou edici, v ČR nepatrně více než doslovných pár desítek kusů.
| | | |
|
|
|