Distillerie D'Indochine
Destillerie d’Indochine
Některá jména jsou zkrátka předurčena... Antoine Poircuitte nese odkaz svého dědečka, který byl destilatérem, a s nímž sdílel hluboce zakořeněné znalosti destilace. Ty v něm probudily vášeň a lásku k lihovinám, která nezná hranic.
Na první pohled se může zdát, že výroba vietnamského rumu je neobvyklá. To ale jen do chvíle, než se seznámíte s přísnými standardy, podle kterých probíhá celý výrobní proces. Destillerie d’Indochine, založená v roce 2018 poblíž města Hoi An, je odvážným projektem trojice přátel s vášní pro Asii. Ti navázali na tradice výroby rumu z francouzských Antil a zároveň se zavázali k udržitelnému rozvoji. Ať už jde o kvalitu místní cukrové třtiny, metody lisování, kvašení a přírodní destilace, nebo ušlechtilost zařízení (měděné kotle z regionu Gers, sudy na zrání z oblasti Cognac), výroba rumu Sampan ve Vietnamu je zárukou kvality. Kromě neutuchající snahy o dosažení harmonie a chuti jsou hlavními přednostmi tohoto nováčka v elitním klubu rumových zemí také krátký výrobní řetězec a využívání místních zdrojů.
Přestože je produkce Antoineho palírny nesrovnatelná s ročními třemi miliony hektolitrů některých guadeloupských panství, nízký výnos je výsledkem integrovaného zemědělství – cukrová třtina se sklízí výhradně ručně a až na konci dne, aby se v ní koncentrovala šťáva. Vnitřek Antoineho laboratoře připomíná buď kabinet kuriozit z 19. století, nebo starou dobrou školní chemickou učebnu – záleží na návštěvníkovi. Na stolech se kupí barevné baňky a demižony vedle plnicích a etiketovacích strojů – vše tvoří intimní doupě řemeslného vynálezce, kde se mysl může ztratit v tajemství vzorců a pokusů…